La lluna i el sol juguen a fet i amagar

El dimarts 4 de gener, es produirà un eclipsi parcial de sol. Es podrà veure a tota la peninsula ibèrica, Europa, nord d’Àfrica, Orient Mitjà i la part més occidental d’Àsia.

Els eclipsis es produeixen quan la lluna s’interposa entre el sol i la Terra. Tot i que el sol es més gran, desde la Terra sembla que tinguin gairabè la mateixa grandària i depenent de la distància la lluna pot arribar a tapar el sol, donant lloc a tres tipus d’eclipsis: totals, parcials, o anulars. En aquest cas, la lluna taparà una part del sol, per això s’en diu parcial.

A cada indret l’eclipsi començarà en el moment que surti el sol. A Barcelona serà a les 8:19 del matí (7:19 en Temps Universal) i finalitzarà cap a les 10:18 (9:18 en Temps Universal).

Enrecordeu-vos que els eclipsis mai es poden mirar directament (ni amb ulleres de sol, radriografies…). El millor es projectar-lo a un altre supercifie o anar a un centre on tinguin les instal·lacions adecuades.

A continuació teniu dues pàgines amb diferents propostes per poder observar-lo: Asociación Larense de Astronomía, El Rincón de la Ciencia.

Si us interessa el tema, podreu trobar més informació per Internet, o a la secció de ciència de la biblioteca més propera : )

 

Actualització! Per els qeu no ho heu pogut veure, aquí teniu la seqüència d’imatges: impressionant!!

[Castellano]

El martes 4 de enero, tendrá lugar un eclipse parcial de sol. Se podrá ver en toda la península ibérica, Europa, norte de África, Oriente Medio y la parte más occidental de Asia.

Los eclipses se producen cuando la luna se interpone entre el sol y la tierra. Aunque el sol es más grande, desde la tierra parece que tengan el mismo tamaño, y dependiendo la distancia la luna puede llegar a tapar el sol. De esta manera se puede dar lugar a tres tipos diferentes de eclipses: totales, parciales o anulares. En este caso, la luna tapará parte del sol, por eso se llama parcial.

En cada lugar el eclipse empezará en el momento que salga el sol. En Barcelona será a las 8:19 de la mañana (7:19 en Tiempo Universal) y finalizará a las 10:18 (9:18 en tiempo universal).

Acordaros que los eclipses nunca se pueden mirar directamente (ni con gafas de sol, radiografias…). Lo mejor es proyectarlos en otra superficie o ir a un centro donde tengan las instalaciones adecuadas.

A continuación tenéis dos páginas con diferentes propuestas para poder observarlo: Asociación Larense de Astronomía, El Rincón de la Ciencia.

Si os interesa el tema, podéis encontrar más información en Internet, o en la sección de ciencia de la biblioteca más próxima : )

¡Actualización! Para los que no hayas visto imágenes, aquí tenéis la secuencia de imágenes desde Barcelona, impresionante!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s